четвъртък, 27 януари 2011 г.

Дани Каназирева: Пореден опит за скрита приватизация на Окръжна болница, въпреки гръмките обещания на Бойко Борисов и т.н. проверки на ДАНС

Скандалът покрай здравдното заведение гръмна през юни м.г. Тогава Каназирева сезира премиера. 20 000 души я подкрепиха в защита на болницата

Въпросът ми към Бойко Борисов е: Какво се случи с проверките на ДАНС? Или това бяха поредните балони? Премиерът дължи и отговор на пловдивчани за какво са похарчени 4.7 млн.лв. и защо се стопява дела на общината?


„За огромна изненада – както моя, така и на колегите, които се обявиха в защита на Окръжна болница при опита през юни, м.г. тя да бъде отнета от Пловдив и съседните общини по един незаконосъобразен и скандален начин – схемата се повтаря. Въпреки гръмките обещания от страна на премиера Бойко Борисов и така наречените проверки на ДАНС, отново е входирано предложение за увеличаване на капитала на държавата”. Това обяви на пресконференция, първа след учредяването на ПП „Съюз за Пловдив” , председателят на партията Дани Каназирева.
Предложението е направено с подписа на бившият здравен министър Анна-Мария Борисова през септември, но е насрочено за 15 февруари 2011 г. Фактът, че сагата започнала от 2007 г., преминала през няколко правителства, показва, че икономическите интереси и корупционните схеми нямат цвят, коментира Каназирева. По думите й подобен скандален случай с друга такава голяма болница е гръмнал през ноември м.г. в Русе.
„Преди няколко месеца премиерът Бойко Борисов се обърна към мен чрез една медия. Днес аз чрез вас му задавам въпроса: Какво се случи с проверката на ДАНС в Окръжна болница, тя изобщо случи ли се или това бе поредният балон?” обърна се към представителите на медиите Каназирева. Тя бе категорична, че ще направят искане до МС за достъп до обществена информация за тази проверка.
Председателят на „Съюз за Пловдив” и независим общински съветник обяви, че премиерът Борисов дължи още един отговор на пловдивчани: Похарчени ли са и за какво 4.7 млн.лв., и защо се стопява делът на Община Пловдив като акционер на Окръжна болница. В момента държавата държи 51 на сто, община Пловдив - 23 на сто, а останалите акции са на общините в региона, като най-много имат Асеновград и Карлово. Според председателя на ПП „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева, държавата иска да увеличи капитала си с 4 740 000 лева, което ще я направи собственик на 77 на сто от акциите в здравното заведение. „Ако това стане, делът на общината ще падне от 23 % на 10, 83 %, тогава община Пловдив няма да има никакъв контрол върху болницата и няма да може да се намеси при какъвто и да е опит за частни или други лобистки интереси. Нещо повече губим не само контрол – общината търпи материални и финансови загуби от стопяването на дела си”, коментира Каназирева.
„Предстои среща на общините от региона, акционери в Окръжна болница, за да се противопоставим на опита да се сложи ръка по незаконосъобразен начин. Освен това, аз като юрист съм убедена, че при оспорване в съда –това решение на държавата ще падне”, заключи пред0седателят на ПП „Съюз за Пловдив”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар